divendres, 3 de juny del 2011

Robert Redford aborda l'assassinat d'Abraham Lincoln a "The Conspirator"

Tòpic però cert. La filmografia com a director de Robert Redford no deixa a ningú indiferent. Des que el 1981 donés la sorpresa quan va dirigir “Ordinary Pepople” (Gent corrent) i s’emportés els oscars a millor pel·lícula i director – no sense polèmica ja que la cinta va ser considerada excessivament telefílmica – la seva trajectòria no ha deixat de créixer tot i alguns experiments si més no estranys i poc convincents com “The Milagro Beanfield War” (Un indret anomenat Milagro, 1988) o “The Legend of Bagger Vance” (2000). Això sí, cal reconèixer la seva vàlua en films com “Quiz Show” (1994),  “The Horse Wisperer” (L’home que xiuxiuejava els cavalls, 1998) o a la incompresa i benintencionada “Lions for Lambs” (Lleons per xais, 2007) que fins ara era la seva darrera pel·lícula. Si be la seva filmografia com a actor és extensa i molt potent, la seva carrera com a director és un xic més erràtica, però no per això deixa de ser interessant i recomanable.

Reconegut com una icona lliberal als Estats Units, Redford és un dels rostres més populars de l’ecologisme, la protecció de la comunitat índia americana i la promoció del cinema independent i de joves realitzadors des del ja molt prestigiós Festival de Sundance. És per això que els seus projectes solen tenir un fort compromís social i polític. La ja citada “Lions for Lambs” n’és una prova més que evident.

Ara però, Redford ha volgut endinsar-se en un dels fantasmes polítics més temuts per la història nordamericana: l’assassinat del president Abraham Lincoln. Però no ho fa des del punt de vista historicista regnant, sinó que s’endinsa en com l’estat va llançar tota la seva maquinària a sobre del grup de conspiradors sense importar massa saber qui era o no era innocent. El títol: “The Conspirator”

La pel·lícula va ser estrenada el setembre de 2010 al Festival de Toronto. Posteriorment es va fer enguany un parell de visionats força simbòlics a la Biblioteca Presidencial Abraham Lincoln i al Teatre Ford de Washington, l’indret real del magnicidi ara fa 146 anys. A l’abril es va estrenar als Estats Units i al Canadà i al juliol està previst que arribi a la Gran Bretanya. Per l’estrena entre nosaltres encara no hi ha data però s’espera a l’estiu.

“The Conspirator” ha estat rebuda de forma tèbia per la crítica i el públic. Tot i tenir un repartiment excepcional amb James McAvoy, Robin Wright, Tom Wilkinson, Justin Long, Evan Rachel Wood, o Kevin Kline, sembla que acusen a Redford de marcar un ritme lent i parsimoniós per a recrear aquest drama històric. Personalment, crec que haurem d’esperar a la seva estrena per a fer una valoració més acurada. I dubto que Redford ens defraudi. De moment aquí teniu el tràiler i el cartell