dijous, 15 de desembre del 2011

James Cameron torna a enfonsar el Titanic, ara en 3D, quinze anys després de la seva estrena



Quinze anys després de la seva estrena mundial, “Titànic” (1997) és la segona pel·lícula més taquillera de la història en xifres absolutes. Algunes fonts consideren però, que “Titànic” és la pel·lícula més taquillera de tots els temps si apliquéssim criteris d’inflació. Va perdre la primera posició el 2009 per culpa d’”Avatar”. Considerant que les dues pel·lícules han estat dirigides pel director canadenc James Cameron, val a dir que tot queda en família.

“Titànic” és una pel·lícula que es conceptualitza al voltant dels rècords. A la seva època va comptar amb un pressupost inicial de 150 milions de dòlars que finalment es va desviar fins el 200. Aquest fet va provocar el pànic a Paramount i a Fox que no veien com recuperar la inversió amb una pel·lícula de tres hores. Cameron havia deixat que la seva megalomania el portés per extrems pròxims al paroxisme. Va crear decorats originals que recreaven mil·limètricament el mític vaixell enfonsat a la seva primera travessia. Destaca l’escala de fusta de l’accés a la primera classe del Titànic, i que seria destruïda per complet a l’escena del naufragi. Però també cal destacar les habitacions, les catifes, el mobles de tota mena i mida, el vestuari, l’elecció dels colors interiors i fins i tot la vaixella especial amb el logotip de la White Star Line. Es va treballar amb maquetes, però també amb decorats a escala real, entre elles algunes parts de transatlàntic submergides en immensos tancs d’aigua.

I la resta es prou coneguda. 11 Oscars de 14 nominacions, quatre Globus d’Or, i més de 1.700 milions de dòlars recaptats arreu del món. Això va donar carta blanca a James Cameron per a dur a terme els projectes que li vinguessin de gust i amb el pressupost que considerés oportú. D’aquesta manera, va aconseguir una inversió de 237.000 dòlars per rodar “Avatar” i acabar recaptant-ne gairebé 2.800 milions.

Ara, per celebrar el quinzè aniversari de l’estrena de “Titànic”, Cameron torna a dur la seva obra a la gran pantalla en format 3D per intentar treure encara més rendiment d’aquest filó descomunal. Personalment, “Titànic” em sembla un mal drama romàntic amb una sobredosi de cinema catastròfic embolicat com a superproducció que, de per si, sempre m’ha avorrit. Si ara, a sobre, cal posar-se les maleïdes ulleres per veure un 3D sobrevingut, la manca d’atractiu s’accentua encara més. Però sobre gustos no hi ha res escrit. Trieu i remeneu. “Titànic” en 3D es podrà veure a la primavera de 2012 a qualsevol indret del planeta amb sala de cinema.