diumenge, 3 de juliol del 2011

Gary Oldman serà George Smiley a la nova adaptació de la novel·la de John Le Carré "Tinker, Taylor, Soldier, Spy"

Va ser la primera novel·la que vaig llegir de John Le Carré. Era un llibre que rondava per casa i que els meus pares havien llegit. El títol en castellà era “El Topo”. La decisió de llegir-la la vaig prendre quan van començar a emetre per TVE la minisèrie britànica “Calderero, Sastre, Soldado, Espia” (1979). Resulta ser que “El Topo” i “Calderero, Sastre, Soldado, Espía” son la mateixa cosa però batejada de diferent manera perquè, suposo, els editors espanyols dubtaven de la comercialitat de traduir literalment el títol anglès “Tinker, Taylor, Soldier, Spy”.

Vaig gaudir molt d’aquella minisèrie protagonitzada pel gran – enorme – Sir Alec Guinness, acompanyat d’altres il·lustres actors britànics com Michael Jayston, Anthony Bate, George Sewell o Ian Richardson, tots ells dirigits pel gairebé sempre eficaç John Irvin. Crec recordar que la vaig veure en blanc i negre perquè la televisió de casa no era en color encara. Sí. I només hi havia dos canals de televisió.

Les primeres novel·les de John Le Carré estan ambientades al bell mig de la Guerra Freda. “Call for the Dead” (1961),  “A Murder of Quality” (1962), “The Spy Who Came in from the Cold” (1963), “A Small Town in Germany” (1968), “Tinker, Taylor, Soldier, Spy” (1974), “The Honourable Schoolboy” (1977) o “Smiley’s People” (1979) en son una bona mostra del seu talent i del seu èxit com a escriptor de novel·les d’espies. Però Le Carré s’allunya volgudament de l’estereotip d’espia d’acció i glamurós. Els seus espies són tipus corrents, avorrits, introvertits, calmats, poc donats a l’aventura i a l’atletisme sexual. Si Ian Fleming ens va donar James Bond, John Le Carré ens ha llegat George Smiley. I tot i que reconec haver-m’ho passat molt be amb l’amic Bond, James Bond, a la pantalla gran, he d’afirmar que he trobat a faltar la saviesa, intuïció i paciència de George Smiley.

Així que permeteu-me haver rebut amb força il·lusió el fet que els britànics hagin recuperat George Smiley pel gran públic i que hagin triat a Gary Oldman per encarnar l’espia més emblemàtic del MI6 que retorna del seu retir forçós per a descobrir un agent soviètic infiltrat. A la festa han convidat un càsting esplèndid amb l’oscaritzat Colin Firth, John Hurt, Tom Hardy, Mark Strong (sempre imprescindible),  o Benedict Cumberbatch. Els dubtes que planteja la funció es centren sobretot en l’elecció del director, el suec Tomas Alfredson; i en saber si Peter Straughan i Bridget O’Connor han sabut, amb el seu guió, captar tota la densitat i intensitat que John Le Carré va imposar a la seva obra.

Si aneu de vacances a Gran Bretanya la podreu veure en estrena el setembre. Als Estats Units està prevista per finals de tardor, i entre nosaltres, ves a saber. En tot cas aquí teniu un dels primers trailers de la pel·lícula.