dimecres, 4 de gener del 2012

Christopher Nolan tanca la trilogia de Batman amb "The Dark Night Rises"



El 2008, quan Christopher Nolan va estrenar “The Dark Knight”, el director londinenc no tenia clar si hi hauria un tercer lliurament de la saga “Batman” que ell mateix havia creat el 2005 amb “Batman Begins”. “The Dark Knight” va acabar tenint un èxit mundial aclaparador i els de Warner Bros no podien, ni volien deixar escapar la mina d’or que Nolan els hi havia servit. Nolan va escriure un esborrany de la història que li agradaria rodar a una hipotètica tercera part  el mateix 2008 i, tot seguit, es va llançar de cap a la producció i al rodatge d’”Inception” (Origen, 2010) amb un pressupost de 180 milions de dòlars i una llibertat creativa poc usual. El resultat és la consagració d’un director jove que esdevé un autèntic mestre al crear un història absolutament rodona i inquietant que combina a la perfecció els efectes especials, la superproducció d’acció, i un desenvolupament de personatges complex i multidimensional. Hi ha encara gent que no sap veure els mèrits d’”Inception”. Sincerament, no els entenc.

Per a “The Dark Knight Rises”, Nolan compta amb el seu fidel equip encapçalat per Christian Bale, Michael Caine, Morgan Freeman, i Gary Oldman, a més de col·laboradors habituals com Tom Hardy, Marillon Cotillard o Joseph Gordon-Lewit, i noves incorporacions com les d’Anne Hathaway, Josh Pence, Matthew Modine o Nestor Carbonell. Hi ha una petita aparició de Liam Neeson – que va tenir una intensa participació a la primera part – i encara es guarda en secret la possible presència de Cilian Murphy, encara no acreditada. Hans Zimmer segueix a la banda sonora, i Nolan s’encarrega del guió, la producció i la direcció en una demostració clara de control absolut del producte. El pressupost ha estat el més gran de la carrera de Nolan, gairebé 250 milions de dòlars.

Han estat moltes les decisions de pre producció. En primer lloc Nolan va desestimar el 3D – cosa que s’agraeix – i es va decantar pel format IMAX. En l’elecció dels malvats es van descartar clàssics de l’univers DC com Mr Freeze, El Pingüí, o Riddler. Nolan també va deixar clar que no tornaria a tocar el Joker després de la mort sobtada de Heath Ledger al final de rodatge de “The Dark Knight” i que li va suposar un Oscar al millor actor secundari a títol pòstum. Robin també era considerat com un tabú, més i quan Christian Bale interpreta un Batman jove. Així doncs finalment es van decantar per Catwoman i per Bane, un malvat poc conegut cinematogràficament, i maltractat per la televisió, però que al còmic original te un vida i una presència intenses. També estava clar que “The Dark Knight Rises” era el final d’una trilogia i que, per tant, la pel·lícula no podia quedar oberta ni subjecta a possibles continuacions, cosa que ofereix un al·licient força interessant. També han canviat les localitzacions de rodatge. Del Chicago de les dues primeres parts s’ha passat a Pittsburgh, Nova York, i Los Angeles amb algunes escenes a la Índia i al Regne Unit.

Com a apunt final, i només per amants del futbol americà i de la NFL a “The Dark Knight Rises” es podran veure “cameos” d’estrelles dels Pittsburgh Steelers com Ben Roethlisberger, Hines Ward, o Heath Miller. “The Dark Knight Rises” s’estrena a finals de juliol.