dimecres, 11 d’abril del 2012

Oliver Stone a la caça del prestigi perdut amb "Savages"



Oliver Stone va ser un dels reis de les dècades dels vuitantes i norantes del segle XX. Pel·lícules com “Platoon”  (1986), “Wall Street” (1987),  “Born on the Fourth of July” (1988), “JFK” (1991), “Natural born Killers” (1994), “Nixon” (1995) o “U-Turn” (1997), van demostrar que era un director tan fiable com contundent ideològicament. Sempre compromès, crític i iconoclasta, Stone va esdevenir una marca de qualitat que, tot i fer un cinema extremadament personal, gairebé “outsider”, va aconseguir cridar l’atenció de bona part de la crítica i sobretot del públic. La cosa va canviar amb el nou segle. “Any Given Sunday” (1999) era el primer avís d’una inesperada decadència que va acabar mostrant-se amb “Comandante” (2003), “Alejandro Magno” (2004), l’horripilant “World Trade Center” (2006) o la decepcionant “Wall Street 2” (2010).

Per aquest estiu, Stone te l’enèsima possibilitat de redempció. Torna als orígens, i a un relat negre, violent i gairebé surrealista que li ha facilitat el novel·lista Don Winslow, que tot sigui dit, també participa al guió amb Oliver Stone i Eric Kopeloff. “Savages” agafa l’estètica de “Natural Born Killers”, i segurament també de “U-Turn” i per tant és un terreny on el director se sent segur. El repartiment sembla prou potent amb secundaris de luxe com John Travolta, Benico del Toro, Uma Thurman i Salma Hayek – sempre capaços de donar múscul a tot el que toquen – i acompanyats per la resultona Blake Lively i els joves Aaron Johnson i Taylor Kitsch.

O sigui una pel·lícula de gènere que, si Stone passa pel seu particular tamís, podria donar una sorpresa o be confirmar – potser definitivament – la pèrdua d’un director que en un temps ja llunyà ens va saber enamorar. Tan de bo recuperem Oliver Stone. Penúltima oportunitat.