dilluns, 19 de setembre del 2011

Recuperen el terror polar extraterrestre amb una nova versió de "The Thing"

Quan el 1951 el mestre Howard Hawks i Christian Nyby van dirigir “The Thing from Another World”, no deurien imaginar que la seva pel·lícula acabaria esdevenint un referent absolut del cinema de terror. Està clar que no és la millor pel·lícula de Hawks, però al llarg del temps ha sabut mantenir la seva capacitat de magnetisme intacta i, tot i haver estat superada clarament en l’aspecte dels efectes especials, els romàntics i els amants del cinema en general seguim tenint una gran consideració per a aquesta peça ineludible en l’educació de qualsevol cinèfil de pro.

Molts anys després, John Carpenter, va rendir homenatge a aquest film fent un “remake” que, si be no està a l’alçada de l’original, tenia la gràcia que el director americà sap posar a les seves propostes com bon director de gènere que és. El cert és que Carpenter va ser més fidel al referent literari – una novel·la curta de John W. Campbell anomenada “Who Goes There” – i va tenir a disposició un departament d’efectes especials que, per ser de 1982, tenien una certa gràcia, sobretot pels que sabem gaudir de les delicatessen del gore de baixa intensitat. “The Thing” (La cosa, 1982) de John Carpenter és una pel·lícula irregular però amb bons moments de suspens i amb alguna escena molt més que notable. Era però, la primera producció amb cara i ulls que li donaven a Carpenter, que amb quatre duros ja havia demostrat que sabia fer bon cinema de terror o d’aventura i amb uns resultats econòmics força sucosos.
“The Thing from Another World” i “The Thing” juguen amb una premissa ben fàcil. Un ambient hostil - la primera a l’artic i la segona a l’Antàrtida – una nau extraterrestre enterrada sota el gel, una presència alienígena camaleònica, la impossibilitat de sortir d’aquest ambient altament incomunicat i, sobretot, no saber qui és el dolent de la pel·lícula perquè qualsevol pot haver estat infectat per l’alien i conservar l’aspecte de sempre. 

I com que, en el fons, a tots ens agrada que ens tornin a explicar una vegada i altra la mateixa història, la cosa d’un altre món torna en versió segle XXI. Així que, amb aspecte de sèrie B amb possibles, li han encarregat al director novell Matthijs van Heijningen Jr la realització de “The Thing 2011” amb la gràcia que explica la història de l’expedició noruega que descobreix la nau extraterrestre i que era el punt de partida de la pel·lícula de Carpenter. Es a dir, ens trobem davant un preqüela. La funció, com tota bona proposta de terror, farcida d’actors i actrius desconeguts com Mary Elizabeth Winstead, Eric Christian Olsen, Joel Edgerton, Jonathan Walker o Kim Bubbs. La podrem veure a finals d’octubre.

Ja us hi dic ara. No espereu massa cosa. Una bona estona ja seria d’agrair. Però abans de veure-la, si podeu, feu el saníssim exercici de veure – o de reveure – les pel·lícules de Hawks / Nyby i la de Carpenter. Només pel plaer que provoca en determinades ocasions el vintage.