dimarts, 4 de gener del 2011

2011 ens portarà la cinquena pel·licula de Terrence Malick, "The Tree of Life"

 

Quan un director de cinema fa quatre pel·lícules en trenta.vuit anys, i aquestes pel·lícules siguin “Badlands” (Males terres, 1973), “Days of Heaven” (Dies del cel, 1979), “The Thin Red Line” (La prima línia vermella, 1998) i “The New World” (El nou mon, 2005), no hi ha cap mena de dubte que estem davant d’algú que es pren el cinema molt seriosament, i amb molta, molta calma. Terrence Malick estrena pel·lícula el 2011. I això, a més de ser notícia, és una bona notícia. La cinquena pel·lícula de Malick durà per títol “The Tree of life” (L’arbre de la vida) i estarà protagonitzada per Brad Pitt, Sean Penn i Jessica Chastain. Pitt, a més, és un dels productors i, ja puc avançar, que és més una qüestió de mecenatge que no pas de fer negoci. Les pel·lícules de Terrence Mallick no donen diners. O no en donen tant com seria previsible. Donen prestigi.

Malick no és un director massa conegut pel públic. Pel contrari la crítica l’adora i els jurats dels festivals sempre han reconegut la seva tasca. Les seves pel·lícules son difícils de trobar i difícils de digerir. Son volgudament pausades, reflexives, intenses i narrades a través d’un lirisme estrany, inquietant i a la mateixa vegada irresistible i seductor. “The Thin Red Line”, per posar un exemple, explica la batalla de Guadalcanal de la Segona Guerra Mundial a través del tres monòlegs interiors dels seus protagonistes i en gairebé tres hores de projecció. El resultat és segurament una de les pel·lícules més perfectes i crítiques que mai s’han fet no només sobre la guerra, sinó també sobre la condició humana.

Rera el seu preciosisme visual - el gran Nestor Almendros va ser l’encarregat de la fotografia de “Days of Heaven” - que sovint pot resultar enganyós, Malick sempre amaga un discurs profund i ben estructurat. Res no és casual. Tot és producte de la planificació i l’estudi. No és podria esperar altra cosa del qui va voler escriure una tesi doctoral sobre Heidegger després de llicenciar-se en  filosofia a Harward i a Oxford.

Així que tinc gairebé la certesa que “The Tree of Life” serà un dels plats forts d’aquest 2011 i, de moment, el potent trailer que podeu veure en aquest post sembla que ho confirmi. Ens esperarem al mes de maig per veure si les sensacions son certes. Mentrestant, conegueu o no la filmografia de Terrence Malick, feu el petit esforç de localitzar les seves quatre obres anteriors i gaudiu-les amb la calma que ell les construeix. És una bona manera de començar l’any.

3 comentaris:

Adrià Miró ha dit...

Carles , fa bona pinta , pero llastima de que el trailer esta amb angles..

Anònim ha dit...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel

Carles Garcia Guinda ha dit...

Daniel, merci beaucoup pour votre aimable commentaire.