dimecres, 13 de juliol del 2011

Jaume Balagueró ens torna a inquietar a "Mientras duermes" amb Luís Tosar i Marta Etura


“Mientras duermes” és el penúltim treball de Jaume Balagueró que es presentarà a Sitges i després s’estrenarà als cinemes al voltant de l’octubre. I dic que és el penúltim treball de Balagueró perquè “REC Apocalipsis”  - que Balagueró ha codirigit amb Paco Plaza - està en fase de postproducció i la podrem veure el 2012.

En el fons, “Mientras duermes” és un parèntesi que Balagueró ha fet entre la més que rendible franquícia “REC” i que el retorna als entorns i llocs comuns que l’han fet un director de gènere de prestigi internacional amb obres com “Els sense nom” (1999), “Darkness (2002) o “Fràgils” (2005). Així que “Mientras duermes” s’escapa a la narrativa frenètica, periodística i gamberra de la càmara subjectiva dels “REC”, per retornar a les seves maneres pausades, inquietants i terrorífiques que han esdevingut una signatura absolutament personal.

Al cinema de terror està pràcticament tot escrit i vist. Els afeccionats tenim set de gènere, però son poques les vegades que ens sentim sorpresos. Balagueró, sense ser original, coneix molt be el terreny que trepitja i el revisita de manera elegant, intel·ligent, respectuosa i moderna. Això el separa del gruix de directors que es limiten a copiar o a imitar fórmules conegudes. És per aquest motiu que les obres de Jaume Balagueró son esperades per seguidors d’arreu del mon, aspecte que demostra la universalitat i la qualitat de les seves propostes cinematogràfiques.

Per a “Mientras duermes” s’ha envoltat d’un repartiment de luxe amb el sempre esplèndid Luís Tosar, Marta Etura i Alberto San Juan. Alberto Marini i el mateix Jaume Balagueró han escrit el guió sobre un porter d’un edifici d’apartaments que te massa informació i massa obsessions sobre els veïns – especialment per una veïna - que l’habiten. De moment el tràiler te un aspecte excel·lent i promet fer-nos passar una molt mala estona al cinema. Una mala estona de les bones.