dissabte, 18 de juny del 2011

David Fincher s'enfronta a Lisbeth Salander a "The Girl With The Dragon Tattoo"


A aquestes alçades la majoria hem llegit – o almenys sentit parlar – d’Stieg Larsson i de la seva novel·la “Els homes que no estimaven les dones” i de la trilogia “Millenium”. Uns quants hem vist també l’adaptació cinematogràfica que el 2009 va dirigir el danès Niel Arden Oplev. Fins i tot, satisfets pel primer lliurament, ens vàrem abocar a la lectura de “La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina” i de “La reina als palaus del corrents d’aire”, i després també vam veure les pel·lícules del mateix nom amb producció eminentment sueca, ara dirigides per Daniel Alfredson. 

Val a dir que la novel·la “Els homes que no estimaven les dones” em va agradar moltíssim i la vaig devorar amb fruïció. No puc dir el mateix de les dues següents, que em van semblar molt menors. Sobre les pel·lícules val a dir que esperava molt més i em vaig trobar amb gairebé un telefilm d’acció ben produït. Val a dir que després de ser estrenades al cinema i després del seu pas pel DVD,  les van dividir en capítols i han pogut ser vistes com a mini sèrie a la televisió de pagament.

La distribució de les pel·lícules va ser força deficient als Estats Units. Columbia es va encarregar de que així fos i només es van poder veure en unes poques sales, en versió original i amb subtítols, cosa que és com una mena de pesta al mercat nordamericà. Columbia ho va fer d’aquesta manera per preservar l’adaptació que tenien previst rodar en el futur i que només podien iniciar un cop acabada l’explotació de la versió europea de la trilogia.

I ara, el 21 de desembre d’enguany als Estats Units, i al gener de 2012 a Catalunya, s’estrenarà la versió americana d’ “Els homes que no estimaven les dones” sota el títol “The Girl With The Dragon Tattoo”. I no és cap broma. S’ho han pres molt seriosament. David Fincher (Seven, Zodiac, The Social Network,) la dirigeix i Steven Zaillian (Hannibal, American Gangster, Gangs of New York) és el guionista encarregat de tornar a adaptar la novel·la de Larsson. Daniel Craig interpreta al periodista Mikael Blomkvist i Rooney Mara serà Lisbeth Salander. Al casting també trobarem Stellan Skarsgard, Robin Wright, Christopher Plummer, Joely Richardson i Julian Sands entre molts d’altres. Com no podia ser d’altra manera ha estat rodada a Suècia, i també a Suïssa i a la Gran Bretanya.

“The Girl With The Dragon Tattoo” és un David Fincher i això, en principi, promet. Tot i que la història està hiperexplotada, és molt coneguda, i  els lectors ens serem molt crítics, Fincher és el realitzador més adient per aquest relat fosc, políticament molt incorrecte, i moralment inquietant. Potser hauria estat més interessant fer una pel·lícula sobre Stieg Larsson i de com els seus hereus s’han enriquit amb el llegat d’un escriptor que no va poder veure publicada la seva trilogia al morir poc després de lliurar els originals als seus editors. És una història també molt negre i molt Fincher. En tot cas, aquí teniu el primer cartell i el primer tràiler de la pel·lícula.

1 comentari:

Joaquim Costa, Tesorero de AKBN ha dit...

Em va encantar la trilogia de Milenium, i he de confessar que no he gaudit amb un altre llibre de novel.la negra des de llavors. La meva heroïna és sense cap dubte Lisbeth Salander, i Mikael Blomkvist un referent professional. En canvi els tràilers de les adaptacions al cinema no em van agradar gens i no les vaig voler veure, vaig preferir tenir el bon gust de boca que em va deixar la meva imaginació i no vaig acceptar als personatges que encarnaven en el cel.luloide als protagonistes. En canvi ara després de veure el tràiler de Columbia i el teu comentari, ja tinc ganes de veure el film i les properes entregues.
Moltes gràcies Carlos per l'excel • lent treball que aquestes acumulant al teu bloc, els cinèfils t'ho agraïm.