dijous, 20 de gener del 2011

Esteve Molero i la Cobla Marinada homenatgen la música de Nino Rota



Si algú em fes triar deu compositors dedicats a la creació de Bandes Sonores Originals per a pel·lícules, em posaria en un compromís força seriós. La història del cinema es prou llarga i àmplia com per a que una proposició d’aquesta mena et creï una mar de dubtes. El que sí tinc clar és que a la llista hi seria, gairebé sense pensar-m’ho, Nino Rota. El compositor italià, conegut sobretot per les seves col·laboracions amb Federico Fellini, Luchino Visconti i, per descomptat, amb Francis Ford Coppola, forma part íntima de la mitologia del cinema. El més segur és que Nino Rota no sigui un compositor excessivament conegut pel gran públic. Però ell és l’autor de bandes sonores absolutament fonamentals i sense les quals resulta impossible entendre la importància de la música en el cinema.

La música de cinema, les anomenades Bandes sonores, és la que fa – o ajuden a fer-ho – que determinades escenes romanguin a la nostra memòria emocional. Són l’accent que ens fa riure, que ens fa plorar, que ens espanta, que ens emociona, que ens inquieta, que, en definitiva, en fa sentir i entrar dins la pel·lícula de una manera màgica. No és d’estranyar que hi hagi directors que tinguin el seu compositor de capçalera. Veuríem de la mateixa manera les pel·lícules d’Spielberg sense John Williams, o les de Sergio Leone sense Ennio Morricone, o les de Clint Eastwood sense Lennie Niehauss, o les de Blacke Edwards sense Henry Mancini?

Per això avui he agraït enormement que els amics de la Cobla Marinada de Badalona, a través del Facebook, m’han fer arribar aquest vídeo que ara podeu veure en aquest post, on expliquen la seva darrera i agosarada proposta,  amb la inestimable aportació d’Esteve Molero que ha estat l’ideòleg, adaptador i director d’aquesta meravellosa aventura musical: agafar els millor temes de l’obra de Nino Rota i fer-li un homenatge amb una cobla. La idea pot semblar esbojarrada i perillosa, però ja veureu com se’n surten amb una credibilitat i un respecte pel compositor fora de tot dubte. Els de la Cobla Marinada ja tenen peces publicades en més d’un desena de cd’s, si no m’erro, sempre dedicats a la sardana o a la música tradicional catalana. Ara, amb Esteve Molero, han fet un pas endavant i han publicat una obra decididament singular i recomanable a totes llums. La presenten en breu, aquest diumenge 23 de gener a les 19h al Centre Art Tradicionàrius (CAT), dins del XXIV Festival Folk Internacional, a la Travessera de Sant Antoni 6-8 al bari de Gràcia de Barcelona. Si aneu en metro agafeu la línia verda parada Fontana.

Esperem que aquesta proposta rodi més per Catalunya i poder gaudir de la sonoritat única que la cobla atorga a les immortals peces de Nino Rota. I tant de bo l’aventura no acabí aquí, i això no sigui flor d’un dia.

Un últim apunt, he trobat peces i obres de la Cobla Marinada a l’ITunes. Però aquesta, en concret, encara no. A què esperem?

7 comentaris:

jordi3funk ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
jordi3funk ha dit...

Grandiòs Esteve Molero, això és el que es pot esperar des esperits lliures i amb talent quan homenatgen gent de la mateixa grandiosa, tendre i bella calanya. Sardana al pesto, m´encanta.

Carles Garcia Guinda ha dit...

Jordi. "Sardana al pesto". Gran troballa!!!

daniel tutusaus ha dit...

La cobla ha demostrat en altres ocasions la seva versatilitat i que la sonoritat combinada de la canya i el metall dona per molt. Ho va demostrar la Cobla Mediterrània amb La Companyia Elèctrica Dharma, en un disc de grat record, que estava a molta alçada. Ara s'ha vist superat per l'enginy d'una ment perturbada per la creativita com la de l'amic -com diria el Punset- Esteve Molero. Felicitats, mestre.

Anònim ha dit...

Hola,
sóc en Xavi Piñol, músic i director de producció de "La música de Nino Rota".
Per a mi, i la resta de companys,és un plaer rebre aquests comentaris i veure la difusió que n'esteu fent.
Sincerament, comentaris com el vostre són petits grans regals després d'un any de recerca, investigació, composició, assaig, gravació i ara ... interpretació.

En farem molts més arreu de Catalunya però ... treballarem per fer-ho també arreu del món!

Gràcies

Carles Garcia Guinda ha dit...

Xavi. Moltes gràcies per les teves paraules, però totes les felicitacions us les heu de dur vosaltres perquè esteu fent una feina sensacional. Moltes felicitats i a veure quan veniu per la comarca del Garraf.

Glòria Garcia ha dit...

Exacte, a veure quan venen a la comarca del garraf, o més concretament a Vilanova, ara que estrenarem nou auditori !!!

Ah i felicitats al Xavi Piñol i cia, però Carles per a tu també, jo si no fos per tu ...